هر یک کیلوگرم اضافه وزن ۵ درصد احتمال دیابت را بالا می‌برد!

هر یک کیلوگرم اضافه وزن ۵ درصد احتمال دیابت را بالا می‌برد!
9 اردیبهشت 1398 10 دقیقه
اشتراک گذاری:

 

کشور ما در منطقه دیابت خیز دنیا واقع شده و جزو 6 کشوری است که بیشترین شیوع دیابت در آن ها وجود دارد. شیوع دیابت معمولاً در جمعیت بزرگسال سنجیده می شود. بر این اساس، در کشور ما ۱۲ درصد جمعیت بزرگسال، دیابت دارند. وقتی به این اعداد و ارقام نگاه می کنیم و آن را با دنیا می سنجیم، خوش بین می شویم زیرا در برخی کشورهای منطقه شیوع دیابت بالای ۲۰ درصد است ولی باید بگویم جمعیت کشور ما جوان است و متأسفانه سن ابتلا به دیابت در کشور پایین است و اگر این جمعیت به میانسالی برسد، انتظار می رود افزایش انفجاری دیابت را داشته باشیم. بیم آن می رود که شیوع آن به کشورهای منطقه برسد بنابراین اگر بخواهیم جلوی دیابت را بگیریم باید روی کودکان و نوجوانان کار کنیم و شیوه زندگی آن ها را تغییر بدهیم زیرا فرد به دنبال اضافه وزن، دچار چاقی و بعد هم دیابت می شود. 

کودکان امروز بیش از گذشته در معرض دیابت قرار دارند!

هر یک کیلوگرم اضافه وزن ۵ درصد خطر ابتلا به دیابت را افزایش می دهد و شیوع چاقی در کودکان و نوجوانان در حال افزایش است. بازیگوشی های بچه های دیروز به گوشی بازی های بچه های امروز تبدیل شده و با این بازی ها، فعالیت بدنی بچه ها کمتر شده و کنار تغذیه ناسالمی که دارند، چاق شده اند. علاوه بر این، استرس و عامل خطری که امروز اضافه شده، آلودگی هواست. آلودگی هوا نقش بسیار زیادی در مقاومت به انسولین و بروز ديابت دارد؛ بنابراین بیم آن می رود که اگر با این وضعیت پیش برویم و اقدامی انجام ندهیم، در نسل بعد چند برابر این میزان شیوع دیابت داشته باشیم. 

چگونه از خطر دیابت پیشگیری کنیم؟

متأسفانه بسیاری از افراد از دیابت خودشان بی خبر هستند و راه تشخیص آن غربالگری است، به این صورت که هر فرد بالای ۴۵ سال باید هرسال ازنظر قند بررسی شود. افرادی که زیر 45 سال سن دارند و شاخص توده بدنی شان بالای ۲۳ باشد و یک عامل خطر مثل سابقه دیابت در خانواده با فشار خون و چربی خون بالا دارند باید به پزشک مراجعه کنند نباید منتظر باشیم تا دیابت خودش را به ما نشان دهد. باید بدانیم ۸۰ درصد افرادی که مبتلا به دیابت نوع ۲ هستند با اضافه وزن و چاقی دست به گریبان بوده اند و فدراسیون بین المللی دیابت اعلام کرده دیابت تا ۸۰ درصد قابل پیشگیری است.

بیماری دیابت چیست؟

دیابت بیماری است که بدن قادر به کنترل سطح گلوکز خون نمی باشد؛ زیرا لوزالمعده یا انسولین ترشح نمی کند و یا مقدار آن کافی نیست و یا سلول های بدنتان نسبت به انسولین مقاوم هستند؛ بنابراین وقتی که قند خونتان بالا می رود نمی تواند وارد سلول های بدنتان شود؛ بنابراین سلول ها از منبع انرژی خود بی بهره می مانند.
پاسخ بدنتان این است که سعی می کند قند اضافی را از خونتان خارج کند و همچنین از چربی و پروتئین حاصل از تجزیه ماهیچه به عنوان جایگزین انرژی استفاده کند.
لوزالمعده غده ای است که انسولین ترشح می کند و انسولین هورمونی است که قند خون را تنظیم می کند. سلول هایی از لوزالمعده را که انسولین می سازند و آزاد می کنند سلول های بتا می گویند.
هرچند دیابت می تواند بر وضعیت سلامتی روزانه تان تأثیر بگذارد، باید دانست که می تواند در  درازمدت  نیز عوارضی جدی برای سلامتی شما داشته باشد. مثلاً اگر قند خون شما در طی گذشت سال های متمادی به طور منظم بالا باشد، می تواند به چشم ها ، کلیه ها و قلب آسیب جدی برساند. به همین دلیل است که مدیریت درازمدت و مؤثر دیابت بسیار مهم است.
برای دیابت فقط یک علت نمی توان یافت و عوامل خطرسازی وجود دارند که مجموعاً احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش می دهند. از این عوامل خطرساز می توان به ژن ها، عوامل محیطی و شیوه زندگی تان نام برد.

انواع دیابت

دیابت انواع گوناگونی دارد؛ ولی در همه انواع دیابت  قند در خونتان به حدی افزایش می یابد که می تواند برای سلامتی تان ضرر داشته باشد. اینکه چرابه دیابت مبتلا می شوید باید گفت که در نتیجه ترکیبی از عوامل ارثی و محیطی این بیماری ایجاد می گردد. عمدتاً دو نوع اصلی دیابت وجود دارد: نوع ۱ و نوع ۲ که نوع 2 شیوع بیشتری دارد. دیابت نوع ۱ و نوع دو با هم بسیار تفاوت دارند . انواع دیگری از دیابت نیز وجود دارند که کمتر شایع هستند؛ مانند دیابت دوران بلوغ ، دیابت حاملگی و اشکال نادری که به دنبال عفونت ها، مصرف برخی داروها و بیماری یا آسیب لوزالمعده ایجاد می شوند.